وال مش ساختمان فولادی
وال مش ساختمان فولادی از انواع جدیدترین وال پست ها محسوب می شود که امروزه از آن در ساختمان سازی استفاده زیادی می شود. سیستم وال مش با مزایای فراوانی همراه است و اجرای آن نیز به سادگی و با هزینهی کمتری امکانپذیر است. به همین دلیل، این روش امروزه به عنوان جایگزین والپستهای فلزی یا سنتی مورد استفاده قرار میگیرد.
هدف از اجرای وال پست در اسکلت فولادی چیست؟
امروزه استفاده از وال پست فلزی و وال پست مش به صورت قابل توجهی افزایش پیدا کرده است. زلزلههای اخیر نیازمند استفاده از سیستم والپست شدند. تحقیقات نشان میدهند وجود اجزای غیرسازهای مانند والپست میتواند در جلوگیری از خسارات زلزله مؤثر باشد.
قبل از هر چیز بهتر است با مفهوم واژه وال پست آشنا شوید. در واقع وال پست به معنی نگهدارنده و مهار کننده می باشد. مهندسان و طراحان سازه برای جداسازی دیوار از اسکلت از وال پست استفاده می نمایند. جداسازی دیوار از اسکلت فولادی باعث می شود تا در هنگام وقوع زمین لرزه حرکت دیوار به خوبی کنترل شود و دیوار با سختی که دارد به شکل کاملا یکپارچه حرکت نماید.
از مهم ترین اهداف اجرای وال پست در اسکلت فولادی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- با استفاده از وال پست اسکلت فولادی می توان سازه های مختلف بتنی را تقویت کرد. به همین دلیل از این روش در زمان های گذشته برای تقویت سازه استفاده زیادی می شد.
- از وال پست برای افزایش مقاومت و استحکام ساختمان در مقابل زلزله، طوفان و باد استفاده می شود.
- وال پست شبیه به یک کلاف عمل می کند به همین دلیل باعث ایجاد یکپارچه سازی در عملکرد دیوارها می گردد.
انواع وال پست ساختمان کدام است؟
از انواع وال پست ساختمان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- وال پست سنتی یا فلزی
وال پست در رده سازه های عمودی و افقی قرار دارد این نوع سازه شبیه به تیر یا ستون می باشد. از وال پست فلزی یا سنتی برای افزایش استحکام دیوار، سقف و… استفاده می گردد. از اصلی ترین مشخصه های وال پست های قدیمی عبارتند از:
- از وال پست های فلزی می توان به عنوان ناودانی، نبشی و… استفاده نمود.
- هر یک از وال پست ها باید دارای فاصله ای کامل مشخص از یکدیگر باشند.
- وال پست باعث می شود تا دیوار دارای سطح یکپارچه باشد.
- در زمان اجرای وال پست باید یک طرف آن را به دیوار متصل کنید. قسمت انتهای وال پست را هم می توانید به فریم متصل کنید.
- سیستم وال مش
وال مش جزو وال پست های مدرن محسوب می شود. برای اجرای روش وال مش از توری فایبرگلاس استفاده می شود. وال مش را می توان به راحتی نصب کرد به همین دلیل امروزه از آن استفاده زیادی می شود.
مصالح مورد نیاز برای اجرای وال مش چیست؟
از مهم ترین مصالحی که برای اجرای وال مش مورد استفاده قرار می گیرد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پلاستر سیمانی یا پلاستر گچی
- مش یا توری فایبرگلاس ( برای اجرای وال مش از مش یا توری فایبرگلاس در انواع مختلف استفاده می شود.)
- چسب اپوکسی ( چسب اپوکسی را برای اجرای مراحل مختلف وال پست مش انتخاب کنید که دارای کیفیت بالایی باشد.)
- نبشی یا ناودانی
پلاستر ویژه سیستم وال مش کدام است؟
برای اجرای وال مش از توری فایبرگلاس، پلاسترهای سیمانی یا گچی، چسب اپوکسی، نبشی یا ناودانی و… استفاده می شود. برای آماده سازی پلاستر سیمانی از سنگدانه های ریز، پلیمرها و پودر سیمان پرتلند به اندازه مشخص استفاده می گردد. برای ساخت پلاستر گچی باید پودر گچ و سنگدانه های بسیار ریز به نسبت مشخص با یکدیگر ترکیب می شوند. پلاسترهای آماده برای اجرای وال پست مش، با استفاده از استانداردهای رایج تولید میشوند. استفاده از این نوع پلاسترها، به اجرای صحیحتر سیستم وال پست مش کمک میکند.
مهم ترین ویژگی های سیستم وال مش چیست؟
از مهم ترین ویژگی های سیستم وال مش ساختمان فولادی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از سیستم وال مش باعث افزایش طول عمر سازه می شود.
- توری هایی که در سیستم وال مش ساختمان فولادی مورد استفاده قرار می گیرند دارای مقاومت زیادی در برابر رطوبت و سایر عوامل طبیعی هستند.
- نصب وال مش ساختمان فولادی آسان است.
- توری هایی که برای اجرای وال مش مورد استفاده قرار می گیرند از جمع شدن ملات ها روی سطح دیوار پیشگیری می کنند. این نوع توری ها همچنین مانع از ترک خوردن سطح دیوار می شوند.
- سیستم وال مش ساختمان فولادی در برابر خوردگی و حرارت دارای مقاومت زیادی می باشد.
- وال مش با انواع پلاستر گچی و سیمانی مطابقت و همخوانی دارد.
- سیستم وال مش جزو مقرون به صرفه ترین سیستم ها به شمار می رود به همین دلیل امروزه از سیستم وال پست استفاده بسیار زیادی می شود.
- برای اجرای این سیستم نیازی به استفاده از وادار قائم، هشتی گیرهای تقاطع و… نیست. در نتیجه در هزینه های ناشی از اجرای وال مش صرفه جویی می شود.
- هیچگونه محدودیتی در ارتفاع و طول دیوارهایی که به کمک وال مش مهار شده اند وجود ندارد.
- از این نوع سیستم برای افزایش مقاومت دیوارهای پیش ساخته می توان استفاده کرد.
وال مش جایگزین وال پست فلزی در ساختمان و اسکلت فولادی
از وال مش و وال پست فلزی برای اتصال تیغه ها و دیوارها به اسکلت ساختمان استفاده می شود. بین وال پست مش و وال پست های فلزی تفاوت های زیادی وجود دارد به همین دلیل امروزه وال مش جایگزین وال پست فلزی شده است. وال مش اسکلت فولادی جزو جدیدترین نگهدارنده ها به شمار می رود که از آن برای مهار نمودن دیوارهای غیرسازه ای استفاده می شود. وال پست مش به دلیل مزایای بیشمار، جایگزین ایدهآلی برای وال پستهای فلزی شده است. ویژگیهای منحصر به فردی دارد که در وال پستهای قدیمی یا فلزی یافت نمیشود.
از مهم ترین انواع تفاوت وال پست فلزی و وال پست مش می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- هزینه اجرا و نصب وال پست فلزی نسبت به هزینه اجرای وال مش بیشتر است.
- برای نصب وال مش نیاز به استفاده از وادارهای افقی و عمودی نمی باشد. توجه داشته باشید که نصب وادارهای افقی و عمودی نیازمند صرف هزینه و زمان زیادی است.
- نصب وال پست مش نسبت به وال پست فلزی آسان تر است.
- برای نصب وال پست نیاز به نیروی متخصص است در حالیکه اجرای وال مش می تواند توسط افراد نیمه ماهر انجام شود.
مراحل اجرای روش وال مش در اسکلت فولادی کدام است؟
اجرای وال مش (wallmesh) کار دشواری نیست و کارگران نیمه ماهر نیز می توانند اجرای این سیستم را به راحتی انجام دهند.
برای اجرای وال مش ساختمان فلزی باید طبق مراحل زیر پیش بروید:
-
دیوار چینی ساختمان
قبل از هر چیز باید دیوار چینی را انجام دهید. برای اجرای صحیح دیوار چینی می توانید از مصالح مخصوص و جداکننده نظیر پشم سنگ یا پلی استایرن استفاده کنید. برای اجرای دیوار چینی به صورت صحیح باید از نیروی متخصص کمک بگیرید.
-
اجرای لایه اول پلاستر ( اندود زیرین ) بر روی دیوار
در مرحله دوم باید ابتدا پلاستر گچی یا سیمانی را آماده کنید. برای اجرای پلاستر روی سطح دیوار می توانید از کاردک مخصوص استفاده کنید. ابتدا مقداری از پلاستر مورد نظرتان را روی سطح دیوار قرار دهید سپس به کمک کاردک سطح پلاستر را صاف کنید. به این نکته توجه داشته باشید که برای برای انتخاب نوع پلاستر باید به جنس توری فایبرگلاس توجه داشته باشید.
-
اجرای نوار وال مش روی دیوار
مش فایبرگلاس را در اندازه های مناسب برش بزنید. هر یک از نوارهای وال مش باید به صورت عمودی یا افقی روی سطح دیوار قرار بگیرند. برای نصب نمودن این نوارها روی دیوار می توانید از میخ یا چسب اپوکسی استفاده کنید. در انجام این مرحله باید دقت لازم را به خرج دهید زیرا نصب صحیح توری باعث می شود تا دیوار بعد از اجرای وال مش دارای سطح صاف و یکپارچه ای باشد.
-
اجرای لایه دوم پلاستر ( اندود رویین ) بر روی مش فایبرگلاس
در این مرحله می توانید لایه ای از پلاستر سیمانی یا پلاستر گچی را روی سطح مش فایبرگلاس اجراء کنید. بعد از اعمال لایه باید سطح پلاستر را به خوبی صاف و یکدست کنید. برای صاف کردن سطح پلاستر در این مرحله نیز می توانید از کاردک استفاده کنید.
-
مهار لبه های دیوار در وال مش توسط پروفیل نبشی یا ناودانی و چسب اپوکسی
در این مرحله باید ناودانی یا پروفیل نبشی در قسمت چیدمان دیوار انجام شود. ساق های نبشی یا ناودانی را به صورت کامل به دیوار متصل نکنید. از چسب اپوکسی می توانید برای نصب ناودانی یا نبشی استفاده نمایید. اجرای نبشی یا ناودانی نیز باید به صورت صحیح و با دقت زیادی انجام شود.
-
نکات کلیدی پیاده سازی وال مش روی دیوار در ساختمان فولادی
برای اجرای وال مش ساختمان فولادی باید مقرراتی را در نظر داشته باشید تا بتوانید اجرای این محصول را به درستی انجام دهید. مهندسان همواره به رعایت قوانین ملی ساختمان در زمان اجرای وال پست مش تاکید زیادی دارند. از مهم ترین نکات برای برای اجرای وال مش می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- قبل از هر چیز باید دیوار را از قاب جدا نمایید.
- برای متصل کردن قاب و دیوار به یکدیگر از نبشی کشویی استفاده کنید. نبشی کشویی باعث سهولت در اجرای وال مش می شود.
- از جوش دادن نبشی به دیوار خودداری کنید.
- از مصالح فشرده برای پر کردن نواحی نازک استفاده کنید تا فاصله بین قاب و دیوار پوشش دقیقی داشته باشد. قرار دادن مصالح با دقت در نقاط مورد نیاز، مطمئن شود که فضای بین دیوار و قاب کاملاً پر شده است.
- در محل تقاطع دیوار درونی و بیرونی از بست های به شکل U استفاده کنید.
- در زمان اجرای وال مش ساختمان فولادی باید شبکه های الیافی را در اطراف بازشوها قرار دهید.
- توری ها را باید در دو قسمت مختلف دیوار اجراء نمایید. توجه داشته باشید که توری ها باید مقابل یکدیگر نصب شوند.
- برای مهار کردن الیافی که در قسمت پایین دیوار قرار دارد از تسمه فلزی استفاده کنید. به کمک تسمه فلزی می توان به راحت الیاف را مهار کرد.
- لبه هایی که در قسمت بالایی توری هستند را باید روی دیوار برگردانید. این نکته یکی از ضروری ترین نکات برای اجرای وال مش ساختمان فولادی می باشد.
- لبه هایی که در قسمت پایینی دیوار هستند باید به سمت کف برگردانده شوند.
- در صورتی که جنس توری فایبرگلاس از نوع AR است باید از پلاستر سیمانی استفاده کنید.
- اگر جنس توری فایبرگلاس E-Glass است باید از پلاستر گچی برای پوشش سطح دیوار استفاده کنید.
- فاصله بین چشمه های توری فایبرگلاس نباید کمتر از 5 میلیمتر باشد.
مدت زمان اجرای وال مش در ساختمان فولادی چقدر است؟
برای اجرای وال مش ساختمان فولادی نسبت به اجرای وال پست فلزی نیاز به صرف مدت زمان کمتری می باشد. در واقع می توان گفت یکی از اصلی ترین مزیت های استفاده از سیستم وال مش سرعت بالای نصب و اجرای آن می باشد.
عوامل زیر می توانند روی مدت زمان اجرای وال مش ساختمان فولادی تاثیر زیادی داشته باشند:
- آماده نمودن سطح دیوار از مهم ترین عوامل تاثیرگذار روی مدت زمان اجرای وال مش می باشد. در صورتی که تمایل دارید وال مش را در مدت زمان کمتری اجراء کنید باید برای آماده کردن سطح دیوار از ابزار مناسب و کاربردی استفاده کنید.
- آمادهسازی توری فایبرگلاس تاثیر زیادی در کاهش زمان اجرای سیستم وال مش دارد. استفاده از ابزارهای مخصوص برای برش توری یا مش فایبرگلاس توصیه میشود.
- آمادهسازی پلاستر نیازمند زمانی است. استفاده از پلاسترهای آماده میتواند زمان شما را صرفهجویی کند.
- نصب ناودانی یا نبشی های کنترل کننده اگر توسط افراد متخصص انجام شود بدون تردید برای انجام این مرحله مدت زمان کمتری صرف می شود.
- به دیوار چینی مخصوص اجرا و نصب نوارهای وال مش باید مدت زمان مناسبی را اختصاص دهید. دیوار چینی بهتر است توسط فردی متخصص انجام شود.
- یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در مدت زمان اجرای وال مش، اجرای پلاستر گچی یا سیمانی روی توری فایبرگلاس می باشد. به این نکته توجه داشته باشید که به محض ساخت پلاستر باید آن را روی سطح دیوار قرار دهید و سطح پلاستر را در مدت زمان کوتاهی صاف کنید.
هزینه اجرای وال مش به چه عواملی بستگی دارد؟
برای اجرای وال مش ساختمان فولادی نسبت به اجرای وال پست فلزی هزینه کمتری صرف می شود زیرا اجرای این محصول در مدت زمان کمتری قابل انجام می باشد. علاوه بر این اجرای وال مش توسط کارگرانی که نیمه حرفه ای هستند نیز امکان پذیر می باشد. شایان ذکر است که دستمزد کارگران نیمه حرفه ای نسبت به دستمزد کارگران حرفه ای و متخصص کمتر است.
از مهم ترین عوامل تاثیرگذار روی دستمزد اجرای وال مش می توان به موارد زیر اشاره کرد
- نوع مش فایبرگلاس مورد استفاده در اجرای وال مش تاثیر زیادی روی هزینه های ناشی از اجرای وال پست مش دارد.
- میزان الیافی که در هر متر مربع به کار می رود از دیگر عوامل تاثیرگذار روی هزینه اجرای وال مش ساختمان فولادی به شمار می رود.
- نوع پلاستر تاثیر زیادی روی محاسبه هزینه اجرای وال پست مش دارد.
- نوع شیوه ای که برای اجرای وال پست مش مورد استفاده قرار می گیرد از دیگر عوامل تاثیرگذار روی محاسبه هزینه نصب وال پست مش می باشد.
- تعداد نیروی کاری و وسعت پروژه نیز می تواند روی هزینه اجرای وال مش ساختمان فولادی تاثیرگذار باشد.
- از دیگر عوامل تاثیرگذار روی هزینه های ناشی از اجرای وال پست مش می توان به کیفیت وال پست مش، ابعاد چشمه و… اشاره کرد.
دستور کار اجرای وال مش ساختمان فولادی چیست؟
از وال مش در طول های کاملا مشخص برای یکسان عمل نمودن دیوار استفاده می شود. سیستم وال مش در واقع باعث افزایش استحکام دیوار می گردد. از این محصول برای پوشش سطح دیوار و… استفاده می شود. برای اجرای صحیح وال مش وظیفه مهندس ناظر این است که سختی دیوار را محاسبه نماید. در صورتی که سختی دیوار محاسبه گردد می توان به راحتی دیوارها را به سقف و ستون به شکل مستقیم متصل نمود. اگر سختی دیوار محاسبه نشود مهندس ناظر اجازه این کار را ندارد که اتصال دیوار را به صورت مستقیم به سازه انجام دهد. علاوه بر این در زمان اجرای وال مش ساختمان فولادی باید مقررات های ملی ساختمان را رعایت کنید. در این صورت می توانید وال مش را به درستی اجرا کنید و مقاومت سازه را افزایش دهید.